x

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies). Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na ich użycie. Dowiedz się więcej.

logo hiszpański słówka
 
love
miłość
bare
bosy (stopy)
le lecteur
czytelnik
el pasajero
pasażer
obdachlos
bezdomny (przym.)
il motorino
motorower, skuter
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
posłuchaj
reklama_slowka


DODAJ MATERIAŁ
Teraz i Ty możesz podzielić się z innymi swoją wiedzą z języka obcego!
REKLAMA
Ocena:    5 / 5
Liczba głosów:    1
 

Kuchnia hiszpańska - Język hiszpański - Kulturalnie

Kuchnia hiszpańska

Hiszpańska kuchnia uważana jest za jedną z najbardziej urozmaiconych.
Potrawy takie jak paella albo tortilla są znane daleko poza granicami kraju. Każdy region ma swoje specjały, których powinieneś koniecznie skosztować.
Gazpacho andaluz,to rodzaj chłodnej pomidorówki z odrobiną warzyw, w sam raz na upały.
W Madrycie trzeba spróbować typowej gęstej zupy cocido madrileńo.
Kastylia jest znana ze swoich asados de cordero o cabrito (steków z baraniny lub mięsa koziego)
a także cochinillo ( pieczone małe prosię)
W Katalonii jada się conejo al alioli, ( pieczony królik w majonezie czosnkowym) a także duszone dania z ryb, z których najbardziej jest znana zarzuela. Chilindrón, ciężki gęsty sos z pomidorów, papryki, cebuli przyrządzany z mięsem, jest typowy dla regionu rzeki Ebro, fabada asturiana natomiast ( zupa z białej fasoli, z ostrą paprykową kiełbaską i boczkiem), pochodzi z Austrii.
Będą w Galicji, nie można sobie odpuścić świeżych mariscos y pescados ( owoców morza i dań z ryb) jak również będąc na Majorce- ensaimady- rodzaj ciasta drożdżowego. Powszechnie znane są również Churros, obwarzanki z ciasta lanego na gorący olej, które najlepiej smakują maczane w gorącej czekoladzie. To ostatnie smakowało mi najbardziej. Prawda,że kuchnia hiszpańska różni się nieco od polskiej?


Tagi: , , , , ,

Zaproponuj zmianę
REKLAMA


do góry

Copyright 2017 © slowka.pl Serwis należy do wydawnictwa Edgard jezykiobce.pl logo
Webdesign: TonikStudio.pl